Geschiedenis
Loge L’Union Royale werd op 19 november 1734 als eerste Nederlandse werkplaats onder de naam “Loge du Grand-Maître des Provinces Unies et du ressort de la Généralité” opgericht. De eerste bijeenkomst had plaats in de herberg “Lion d’Or” te Den Haag onder voorzitterschap van Vincent la Chapelle.
In 1735 werd in Den Haag een tweede loge opgericht, “Le Véritable Zèle”, en bijna gelijktijdig te Amsterdam, loge “De la Paix”.
Daar de loges in het geheim werkten, wekten zij de argwaan van de regering en een geringe aanleiding was voldoende om ze verdacht te maken. Op 30 november 1735 vaardigden de Staten van Holland en West-Friesland een plakkaat uit tegen het houden van samenkomsten van vrijmetselaren en de loge werd gesloten.
Het duurde tot 22 maart 1744, eer de Loge du Grand-Maître… haar arbeid weer hervatte. In 1749 werd haar naam veranderd in “L’Union”.


Op 22 november 1752 werd te Den Haag de loge “La Royale” opgericht, die een belangrijke rol zou spelen bij het tot stand komen van de “Groote Nationale Loge der Nederlanden”, tegenwoordig geheten de “Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden”, op 26 december 1756.
Op 31 januari 1757 werden de loges “L’Union” en “La Royale”, onder goedkeuring van het Grootoosten der Nederlanden, verenigd tot loge “L’Union Royale”, onder welke naam de huidige loge nog steeds haar arbeid verricht.

Meer informatie is ook te vinden op: Wikipedia: L’Union Royale
Boek: Birza, W. (1984). Gelukkig hij, die dit weet : De Haagse Vrijmetselaarsloge ‘L’Union Royale’ (1734-1984). Nijhoff. ISBN 90-247-8063-2.
Het historische archief van de Loge is in handen van het Vrijmetselarij Museum
- Het Vrijmetselarij Museum beheert de museale collectie, de bibliotheek en de historische archieven van de Orde van Vrijmetselaren (inclusief die van de voormalige koloniën). Tot het archief behoren ook de historische ledengegevens, die gedigitaliseerd worden om onderzoek nog gemakkelijker te maken. Dit is een goudmijn voor genealogen.
- De historische bibliotheek van de Orde is één van de grootste en belangwekkendste bibliotheken ter wereld op het gebied van vrijmetselarij. Het is een unieke, in de wereld ongeëvenaarde onderzoeksbibliotheek, toegankelijk niet alleen voor diepgaande studie, maar ook voor een eerste indruk.
- Vanwege een beslissing van het Hoofdbestuur in 2023, zijn ons archief en onze bibliotheek tot nader order gesloten. Dit besluit is genomen vanwege een gebrek aan personele capaciteit. Hierdoor is het momenteel niet mogelijk om uitgebreid onderzoek te doen in het studiecentrum.
Het is wel mogelijk om te zoeken in collecties of vragen te stellen - Het Vrijmetselarij Museum heeft een samenwerkingsverband met het museum Embassy of the Free Mind te Amsterdam en de bibliotheek Bibliotheca Philosophica Hermetica, ook bekend als de Ritman Bibliotheek.